Dr. Zlatan Colakovic Homerist, Philologist and Researcher

Dr. Zlatan Colakovic, homerist, philologist, and researcher of south slavic epics. Author of Three Eagles of the Tragic World, Dead Head Utters Words, and Epics of Avdo Medjedovic.

Popis i kratki opis Čolakovićeve video-zbirke “Rožaje / Bijelo Polje 2005  (Croatian)Na simpozij o bošnjačkoj epici u Rožajama i Bijelom Polju ponio sam kvalitetnu Canon video-kameru i na desetke sati mini DV filmova. Znao sam sa sigurnošću da ću u Rožajama i okolici pronaći neke dobre pjevače. Poznavao sam naime finog guslara Šuća Nurkovića, koga sam snimao već 1989. godine,  a posebno sam se nadao da ću sresti Bajrama Redžepovića, istaknutog Rajkovićevog guslara.  Njihove pjesme je Husein Bašić s pravom uvrstio u svoja antologijska izdanja.

Na moje razočaranje, Redžepović je bio u Njemačkoj u srpnju, ali Nurković je na sreću bio u Rožajama. U ovom trenutku 71-godišnji Nurković je zasigurno jedan od najboljih živućih epskih pjevača u Crnoj Gori, koji potpuno vlada cjelokupnom tradicijom. Od njega sam snimio četiri duge pjesme koje je ispjevao u punih devet sati pjevanja, a snimio bih i više njegovih pjesama, da sam imao vremena.

Sreo sam i snimio niz drugih pjevača, ukupno desetoricu, među kojima se ističu sjajni Ramo Ujkanović iz okolice Tutina, nasljednik sasvim osobite tvorbe bošnjačke epike legendarnog pjesmotvorca Huzbalije,  te pjevač koji gaji neobično ugodni “mehki sandžački” stil pjevanja i svirke Hajruš Ledinić,  koji na nesreću već dugo nije pjevao i “prerađevao stare krajišnice”, pa mu pjesme nisu bile na onoj umjetničkoj visini kakvu tražim i za kakvu je on nesumnjivo sposoban. Zabilježio sam devet sati Ujkanovićevog pjevanja i kazivanja, sa ukupno deset pjesama, te oko dva sata Ledinićeve tvorbe.

Posebnu vrijednost u ovoj mojoj zbirci ima snimka razgovora sa sinom Avda Međedovića, 78-godišnjim Zaimom iz okolice Bijelog Polja,  koji mi je u jednosatnom razgovoru iznio niz zanimljivih sjećanja na Parry-Vujnovićevo snimanje iz 1935., te na Lordovo sabiranje iz 1950-1951. godine. Otkrio je mnoge pojedinosti koje bacaju istinito svijetlo na Parryja i Vujnovića, te na Alberta Lorda, te nesumnjivo potvrđuju moje stavove, koje sam iznio u Almanahu br. 25-26, a zatim pretiskao u knjizi Mrtva glava jezik progovara. Snimio sam video-kamerom, uz pomoć Aldemara Ibrahimovića, i oko pola sata njegovog pjevanja, što je izvanredan dokument, jer je Zaim potpuno preuzeo stil pjevanja i svirke svog velikog oca.

Sin i snaha rahmetli Hašir-bega Ćorovića,  jednog od najboljih među Lordovim i Rajkovićevim pjevačima, dali su mi na čuvanje nekoliko audio-kazeta, koje je snimio sam Hašir-beg. Ove kazete, koje sadrže dvije cjelokupne epske pjesme predstavljaju veliku dragocjenost.  Šućo Nurković poklonio mi je tipkane tekstove dviju svojih pjesama, koje sam zatim i snimio video-kamerom. Hajruš Ledinić poklonio mi je svoju knjigu Aman Bože nemila sastanka, koja također sadrži više njegovih epskih pjesama. Još jedan istaknuti Radetinac, Esad N. Šutković, poklonio mi je svoju knjigu o tom selu, kao i CD sa snimkom jedne svoje epske pjesme, koja se transkribirana nalazi u toj knjizi (Radetina i Radetinci kroz istoriju, Rožaje, 2004).

Od srca zahvaljujem Šerbu Rastoderu i Atviji Keroviću, predsjedniku i tajniku Almanaha, na razumijevanju mojih napora na sabiranju i na ogromnoj pomoći koju su mi pružili. Bez njih dvojice ne bih bio u stanju stvoriti ovu zbirku. Posebnu zahvalnost dugujem Ševkiji Nurkoviću, osnivatelju i vlasniku TV-stanice Rožaje, koji  mi je omogućio da nesmetano snimam i sam tražio za mene pjevače u široj okolini Rožaja i Tutina. Nesebičnu pomoć pružili su mi profesor Ismet Mujević, te moj iskreni prijatelj i vrlo zaslužni sabirač, istaknuti bošnjački književnik Zaim Azemović. Šefket Kurtagić, sin Murat-age Kurtagića, kao i slikar Aldemar Ibrahimović, pomogli su mi u više navrata u snimanju video-kamerom, što mi je omogućilo neposredni kontakt s pjevačima.

Sveučilište “Wilfried Laurier” i profesor staroengleske književnosti Robin Waugh u Waterloo-u, Ontario, Canada, pružili su mi mogućnost da koristim najsuvremeniju tehničku opremu znanstvenog laboratorija “Oral Research Site” za proučavanje i kompjutersko editiranje ovih video-snimki.

Napokon, zahvaljujem izvanrednom guslaru Šuću Nurkoviću i dobrome prijatelju Šefketu Kurtagiću, te njihovim obiteljima, na gostoprimstvu, a svim pjevačima na vremenu i divnim pjesmama koje su poklonili meni i svima onima koji će ih ubuduće gledati, čitati i znanstveno proučavati.

Napomena: Svaka video vrpca traje po jedan puni sat. One su uglavnom ispunjene do kraja. Dakle, ova zbirka sadrži između 29 i 30 sati video-snimaka. Koliko mi je poznato, uz video-snimke Murat-age Kurtagića, koje smo 1989. godine snimili Marina Rojc-Čolaković i ja, ovo je jedina video-zbirka bošnjačke epske tvorbe.

Ponedjeljak, 4. srpanj

Video 1    Šefket Kurtagić (Uvod, oko 10 minuta).
        Šućo Nurković : Đerđelez i Vuk Jajčanik, I početak
Video 2    Šućo Nurković : Đerđelez i Vuk Jajčanik, II-III nastavak
Video 3    Šućo Nurković : Đerđelez i Vuk Jajčanik, IV završetak
        Ramo Ujkanović : Nevjera Mujagine ljube (kratka verzija)
Video 4    Hasim Murić : Ajkunin san (samo početak)
        Mustafa Ramović: Goljo serhatlija i od Hrvata Pavle

Utorak, 5. srpanj

Video 5    Šućo Nurković: Nevjera Mujagine ljube, I-II početak i nastavak
Video 6    Šućo Nurković: Nevjera Mujagine ljube, III-IV nastavak i dovršetak
Video 7    Razgovor Zlatana Čolakovića sa Huseinom Bašićem o bošnjačkoj epici. Snimio Aldemar Ibrahimović u Bašićevoj kući u Plavu. (Ovu video-vrpcu dao sam na presnimavanje TV-stanici u Rožajama).

Četvrtak, 7. srpanj

Video 8    Harun Trtovac: Ženidba Bojković Alije sa Zadarskom Tihanom, početak
Video 9    Harun Trtovac: Ženidba Bojković Alije sa Zadarskom Tihanom, završetak

Petak, 8. srpanj

Video 10    Snimka dijela promocije naše knjige u Rožajama, u kom su nastupili pjevači Šefket Kurtagić, Uvod, Harun Trtovac, pjesmom o Đerzelezu, te Šućo Nurković, s uvodnim dijelom jedne svoje pjesme.

Nedjelja, 10. srpanj

Video 11    Ramo Ujkanović: Sanak snila ljuba Mujagina
    Ramo Ujkanović: (početak Razgovora o repertoaru)
Video 12    Šućo Nurković: (kratki Razgovor)
    Šućo Nurković: Crnčević Fatima, I-II, početak i nastavak
Video 13    Hajruš Ledinić: Mujova Ajkuna i Vide bajraktare
    Šućo Nurković: Crnčević Fatima, III nastavak
Video 14    Šućo Nurković: Crnčević Fatima, IV-V nastavak
Video 15    Šućo Nurković: Crnčević Fatima, VI dovršetak
    Hajruš Ledinić: Kajnidža Zlatija i Nika kapetan
    
Ponedjeljak, 11. srpanj

Video 16    Ramo Ujkanović: Ženidba Velagić Ahmeta, I početak
Video 17    Ramo Ujkanović: Ženidba Velagić Ahmeta, II-III nastavak i dovršetak
Video 18    Ramo Ujkanović: Nevjera Mujagine ljube (dulja verzija)

Utorak, 12. srpanj

Video 19    Ramo Ujkanović: Filip Mađarin, I-II početak i nastavak
Video 20    Ramo Ujkanović: Filip Mađarin, III dovršetak
    Ramo Ujkanović: Hajduk Golalija u Kormanu, I početak
Video 21    Ramo Ujkanović: Hajduk Golalija u Kormanu, II-III nastavak i dovršetak
Video 22    Mustafa Ramović: Tanković Osman (samo početak)
    Hajruš Ledinić: Osvajanje Budima (nedovršeno, pjevač se slabo sjećao pjesme)
Video 23    Hajruš Ledinić: Smrt Bojičić Alije (Nahodi)
    Šućo Nurković: Vuk Mandušić i Mujov Halil, I početak
Video 24    Šućo Nurković: Vuk Mandušić i Mujov Halil, II-III nastavak
Video 25    Šućo Nurković: Vuk Mandušić i Mujov Halil, IV dovršetak i Razgovor

Srijeda, 11. srpanj

Video 26    Ramo Ujkanović: Gledić bajraktar
    Ramo Ujkanović: Đukić Branka, recitacija pjesme
    Ramo Ujkanović: Mujo i Halil u Lepur kraljevini, I početak
Video 27    Ramo Ujkanović: Mujo i Halil u Lepur kraljevini, II-III nastavak i dovršetak
    Ramo Ujkanović: Pogibija djece u Kragujevcu
    Ramo Ujkanović: Kazivanja o svom životu
Video 28    Ramo Ujkanović: Pričanje o Đerđelezu
    Šefket Kurtagić: Uvod u pjesmu
    Nail Ikanović: Uvod u pjesmu
    Šefket Kurtagić: Đukić Branka (nedovršena pjesma)

Četvrtak, 12. srpanj

Video 29    Zaim Međedović, Razgovor
Video 30    Zaim Međedović, Ženidba Bojičić Alije (početak pjesme, oko trideset minuta)

 

Dr. Zlatan Colakovic, 2005